Головна » Сад Город » Як це зробити? » Як зберігати цибулю і часник в домашніх умовах: огляд популярних способів
Як зберігати цибулю і часник

Як зберігати цибулю і часник в домашніх умовах: огляд популярних способів

Складно сказати, коли настає найгарячіша пора для городника. Весна приходить з розсадним-посівної гонкою, літо — з турботами про те, щоб ніякої шкідник не зазіхнув на плоди нашої праці. А восени ми активно робимо запаси на зиму, адже важливо не тільки виростити, але й зберегти врожай. Багато дачників збирають цибулю і часник в таких обсягах, що велика їх частина вимагає зимового утримання. Як же вберегти вирощене без значних втрат? Розглянемо способи зберігання цибулі і часнику в домашніх умовах.


Правильні умови вирощування і збору врожаю

  • Цибулю і часник дуже близькі родичі.  Для кращого збереження врожаю важливо забезпечити виконання умов ще на етапі їх посіву та вирощування.
  • Вибирайте сорти, що відрізняються гарною лежкістю. Цибуля з жовтими лусочками краще переносить зберігання, ніж червона і біла. Яровий часник зберігається набагато краще, ніж озимий.
  • Не перегодовуйте цибулю і часник в гонитві за великими головками. Фахівці радять припинити внесення добрив і навіть полив, коли сформується головка розміром приблизно з куряче яйце.
  • Дотримуйтесь строків збирання. Якщо збирати рано (до повного дозрівання головки) або пізно (коли цибулина після періоду спокою знову починає рушати в ріст), урожай буде зберігатися погано.
  • В рамках правильних термінів добре перенести час прибирання на суху (без дощів) погоду.

Після прибирання основне завдання — добре просушити цибулю і часник. Якщо дощів немає, то їх залишають сохнути прямо на грядці. Якщо погода сира, помістіть урожай під навіс. У промислових масштабах просушування йде 1-2 тижні. У радах по вирощуванню цибулі або часнику для дачників зазвичай рекомендують сушити кілька днів. За цей час відбувається остаточне дозрівання — відтік поживних речовин з всихаючої бадилля і формування щільного покриву з верхніх сухих лусочок. Тому не варто видаляти бадилля до її повного висихання.

Основні способи зберігання

В цілому вимоги до сховища для цибулі та часнику схожі, але є ряд особливостей. Існує три основних способи збереження всіх цінних властивостей цих овочів протягом зими:

  • холодний,
  • теплий,
  • комбінований.

Перший — найправильніший, дозволяє зберегти цибулини і часникові головки від всихання, проростання і втрати поживних речовин не менше 9 місяців. Правда, підходить він здебільшого для промислового зберігання — в приміщеннях, обладнаних холодильними установками і системами вентиляції і підтримки оптимальної вологості.

Ідеальні параметри зберігання цибулі і часнику

Після дозаривания і просушування в поле або під навісом проводять післязбиральної обробки: очищають від землі, обминають листя, при бажанні підрізають корінці. В цей же час сортують: відокремлюють дрібну фракцію, екземпляри пошкоджені і з видимими захворюваннями, вибираючи для зберігання цибулини з цілими покрівними лусочками і щільні, що не розсипаються часникові головки.

Для тривалого зберігання важливе дотримання чотирьох умов.

1. Сухість
Після обробки та сортування цибулю і часник знову сушать — це, мабуть, найголовніша умова доброму стані. Цибулини повинні бути дуже добре висушені, вологість покривних лусочок — не більше 16%. В овочесховищах для цього обдувають  теплим повітрям (+25 … + 30 ° C) на протязі 4 діб.

2. Свіже повітря
Хороша вентиляція — необхідна умова не тільки при підготовці, але і при зберіганні. У сховище не повинно бути застою повітря — вентилювання видаляє вуглекислий газ, що утворюється при диханні овочів і знижує терміни зберігання, а також запобігає утворенню конденсату і, як наслідок, розвиток хвороб.

3. Температура
При холодному способі зберігання підтримують температуру від -3 до 0 ° C. Гострі сорти цибулі зберігають при більш низькій температурі, солодкі і напівсолодкі — від -1 до 0 ° C. Такі умови дозволяють створити стан спокою і максимально знизити дихання овочів, що сприяє тривалого збереження — до 270 днів.

При теплом способі підтримують температуру +18 … + 22 ° C. Комбінований — припускає організацію коливань температури: спочатку цибулю зберігають при + 18 ° C, при настанні холодів знижують до -3 ° C, в відлиги знову підвищують.

Для часнику оптимальна температура зберігання -2 ° C. В таких умовах він може успішно міститися до року без значних втрат маси.

4. Вологість
Якщо часник і цибулю при закладці на зберігання повинні бути сухими, то в приміщенні, де вони зберігаються, необхідно підтримувати певну вологість. При холодному способі це 75-80%, при теплом — 55-70%.

Як зберігати цибулю і часник будинку

У домашніх умовах зазвичай складно підтримувати оптимальні для холодного способу зберігання -3 ° C: в морозилці занадто холодно, в овочевому ящику холодильника занадто тепло, та й взагалі в холодильник багато не поміститься. Тому в сільському будинку простіше організувати комбінований спосіб в холодних сінях або сухому погребі, а городяни частіше зберігають теплим способом — на кухні, в коморі. Щоб забезпечити провітрювання, цибулю або часник поміщають в ящики, кошики, картонні коробки — підійде все, що має вентиляційні отвори.

Особливі способи зберігання часнику

З цибулею у більшості садівників особливих проблем не виникає. Як правило, до весни він зберігається непогано навіть в квартирі, і тільки потім, підкоряючись зову природи, починає проростати і в’янути. А часник, особливо озимий, зберігається значно гірше: уже при + 3 ° C через кілька місяців залишається лише чверть від корисних речовин, що містяться в свіжому часнику. Що вже говорити про більш високу кімнатну температуру!

Але дачники не втомлюються вигадувати і пробувати різні способи збереження цього цінного овоча. Ось які вдалі рішення є в їх арсеналі на сьогоднішній день.
У борошні або солі
Головки часнику поміщають в ємності, пересипаючи пошарово борошном або сіллю: ці продукти захищають їх від коливань вологості, знижуючи випаровування і всихання.

В парафіні
Головки занурюють в розплавлений парафін або віск: плівка оберігає зубки від випаровування.

У маслі
Масло діє так само, як парафін. Але при цьому способі головки розбирають на зубки, чистять, складають у банку і заливають рослинним маслом. Часник потім можна вживати, як свіжий, а масло набуває особливого аромату і теж може використовуватися в приготуванні страв. Хтось пробує замість масла залити вином.

У скляній банці
Існує думка, що головки часнику, просто поміщені в чисту, суху скляну банку, зберігаються досить непогано. Можливо, банка локально створює відповідний мікроклімат: знижує коливання вологості.

Сушка
Зберегти корисні властивості часнику допоможе сушарка. Зубки ріжуть на пластинки і сушать. Потім можна використовувати висушені часникові «чіпси» цілком або подрібнити в порошок і додавати як приправу в гарячі страви. До речі, цибулю можна заготовити таким же чином.

Замороження
Часник можна не тільки висушити, а й заморозити. Така заготовка підходить для приготування гарячих страв — в салатах її використовувати не вийде. Перед закладанням в морозильну камеру зубки слід очистити і подрібнити. Заморожувати краще невеликими порціями.

Цілком може бути, що ви зберігаєте цибулю і часник якимось іншим способом, який не був згаданий: винахідливість дачників справді безмежна!