Головна » Інструмент та побутова техніка » Парова піч: чи сумісні випічка і правильне харчування

Парова піч: чи сумісні випічка і правильне харчування

ЗСЖ і його основа — правильне харчування — зараз в тренді, і виробники кухонної техніки не залишаються осторонь від актуальних тенденцій. На ринку регулярно з’являються новинки, покликані не тільки полегшити життя господаркам, але і допомогти всім тим, хто піклується про своє здоров’я. Одне з таких недавніх винаходів — парова конвекційна піч. Ми вирішили з’ясувати, чи дійсно це чудо техніки допомагає готувати їжу, зберігаючи корисні властивості продуктів, а заодно розберемося з функціоналом і тонкощами вибору нового кухонного гаджета.


Особливості, переваги та недоліки парових печей

Виробники стверджують, що парова піч в змозі замінити одночасно кілька видів кухонної техніки — духовку, пароварку, мультиварку, мікрохвильовку, гриль, стерилізатор, — і при цьому приготована в ній їжа виходить корисною і смачною. Щоб зрозуміти, чи правда все це, потрібно знати принцип роботи пристрою. Термічна обробка продуктів в пароконвекційну печі відбувається за рахунок двох процесів. Спеціальний пристрій дозовано подає в робочу камеру пар заданої температури, а вентилятор забезпечує примусову циркуляцію повітря, нагрітого Теном. Контроль температури здійснюється за допомогою термостата, який включає і вимикає нагрівальний елемент при досягненні певних параметрів. Таким чином, піч функціонує одночасно і як духовка, і як пароварка. Обробка паром дозволяє готувати страви без масла і жиру, зберігаючи в продуктах корисні речовини, а конвекція прискорює процес, покращує зовнішній вигляд і смакові якості їжі: хрустка скоринка виходить такий же, як при звичайному запіканні, але в ній немає канцерогенів і зайвих калорій.
Завдяки різноманітності програм, можливості комбінувати різні режими конвекції і подачі пари в такій печі можна готувати будь-які страви: супи, гарніри, м’ясо і рибу, овочі, випічку і навіть десерти, а також стерилізувати посуд. Отже, виходячи з короткого опису принципу роботи конвекційної печі з парою, можна відзначити значний список переваг:

  • широкий функціонал з приготування страв — «варіння» на пару (причому можна підібрати оптимальний температурний режим), запікання, тушкування, гриль, ферментація, а також розморожування , підігрів і багато іншого; щадна термічна обробка, завдяки чому в продуктах зберігаються цінні поживні речовини, не утворюється шкідливих сполук і не збільшується калорійність;
  • оптимальний час приготування — за рахунок примусової подачі повітря їжа в печі конвекційного типу готується швидше; зручність експлуатації — будь-яка господиня без зусиль зрозуміє, як користуватися конвекционной піччю;
  • безліч налаштувань — можна задавати потрібну температуру і вологість, час приготування і інші параметри, є і автоматичні програми;
  • практичність — в печі, як в мультиварці, на різних рівнях можна готувати одночасно декілька страв, якщо температурні режими для них збігаються (при цьому аромати не змішуються);
  • економічність — одна конвекційна піч дійсно може замінити кілька кухонних девайсів, що дозволяє зберегти простір кухні і уникнути зайвих витрат.

Втім, сам пристрій коштує досить недешево, і в цьому, мабуть, єдиний його недолік.
Сучасні пароконвекційні печі оснащені величезною кількістю функцій. Наприклад, низькотемпературний режим ферментації ідеальний для вистоювання дріжджового тіста і приготування домашніх йогуртів. Завдяки функції гриля, передбаченої в більшості пристроїв, можна готувати вдома шашлики і апетитну курку. А програма Healthy Fry, що дослівно перекладається «здорова жарка», дозволяє отримати рум’яну хрустку скоринку без додавання масла. Домашня конвекційна піч стане особливо корисним придбанням для:

  • молодих батьків (в ній можна легко і швидко стерилізувати дитячий посуд, готувати малюкові їжу);
  • прихильників ЗСЖ (при приготуванні в конвекційної печі зберігаються корисні властивості їжі, що дозволяє скласти смачне збалансоване здорове меню з самих різних продуктів);
  • літніх людей (в старшому віці організму потрібно легка їжа, і в парової печі можна готувати її без проблем);
  • людей із захворюваннями травної системи (техніка зручна для приготування різноманітних дієтичних страв).

Види парових конвекційних печей

Незважаючи на загальний принцип роботи, парові машини бувають різними. Вони класифікуються за розмірами, способу генерації пари, що використовується джерела енергії, типу управління. Подивимося, чим відрізняються конвекційні печі різних видів.

За сферою застосування

Парові печі з конвекцією бувають побутовими і промисловими. Розрізняються вони перш за все розміром і місткістю. Малі конвекційні печі для домашньої кухні розраховані на два-шість листів. Агрегати середньої величини мають від шести до дванадцяти рівнів завантаження. Вони найчастіше використовуються в невеликих закладах громадського харчування. У кухнях промислового масштабу встановлюють найоб’ємніші печі, здатні вмістити до 24 листів одночасно.

За принципом генерації пари

Залежно від способу паротворення печі класифікують на бойлерні і інжекторні. Пристрої першого типу вважаються більш досконалими. Вони оснащені бойлером — резервуаром, в якому вода нагрівається і перетворюється на пару. Такий спосіб пароутворення дозволяє точно керувати температуру. На практиці це дає більшу кількість функцій. Наприклад, в бойлерних печах передбачений режим низькотемпературного пара, який забезпечує правильне приготування найделікатніших продуктів. Печі інжекторного типу працюють трохи інакше: пар в них утворюється шляхом розпилення води безпосередньо на нагрівальний елемент в робочій камері. Більш простий пристрій здешевлює агрегат, але обмежує можливості регулювання.

За джерелом енергії

Існують парові машини електричні та газові. Більш поширені агрегати з живленням від електромережі. Газові печі складніше в пристрої, крім того, для роботи системи управління вони все одно вимагають підключення електрики.

За способом управління

Робота конвекционной печі регулюється механічним, електронним або комбінованим способом. Перший тип управління найпростіший і в той же час надійний. Вибір режиму роботи здійснюється вручну за допомогою механічних перемикачів. Печі з електронним управлінням відрізняються точністю настройки параметрів, що задаються, автоматично регулюють температуру і вологість, підтримують можливість програмування режимів. Найбільшого поширення набули пристрої комбінованого типу. Вони обладнані як механічними перемикачами, так і сенсорними кнопками. Печі з таким типом управління поєднують в собі надійність і функціональність.

За якими параметрами вибирати конвекційну піч

Конвекційна піч для будинку купується на довгий термін, тому так важливо не помилитися у виборі. Купівля виявиться дійсно корисною, тільки якщо буде в точності відповідати вашим вимогам. Вивчаємо основні параметри пристрою і розбираємося, яку конвекційну піч краще купити і чому.

Потужність

Цей параметр визначає швидкість приготування їжі, тому чим вище значення, вказане виробником в списку характеристик, тим краще. Оптимальний варіант для побутового застосування — піч з вихідною потужністю 1300-1500 Вт. Такий пристрій дозволить швидко готувати улюблені страви і при цьому не буде споживати дуже багато електроенергії.

Енергозбереження

Виробники техніки сьогодні приділяють велику увагу енергозберігаючим технологіям. Парові машини з конвекцією не виняток. При виборі пристрою зверніть увагу на клас енергоефективності, позначений латинською літерою. Чим частіше ви плануєте користуватися агрегатом, тим важливіше цей параметр. Якщо даний показник не нижче А +, піч буде економічно витрачати енергію і придбання швидко окупиться.

Функціонал

Головна перевага парової конвекционной печі — її широкі функціональні можливості. Немає сенсу купувати пристрій, який вміє тільки запікати або готувати на пару: з цим впораються звичайна плита і пароварка. Благо сучасні парові машини для кухні мають набагато більші можливості. Проте кожна модель підтримує індивідуальний набір функцій — на них і варто звернути увагу при виборі, оскільки кулінарні уподобання у всіх різні. В цілому, звичайно, чим ширше функціонал, тим краще: з агрегатом, який підтримує безліч режимів приготування, будь-яка господиня відчує себе шеф-кухарем, а додаткові опції спростять експлуатацію кухонного гаджета і догляд за ним. Кращі конвекційні печі володіють наступними можливостями:

  • поєднують конвекцію і обробку паром — за рахунок цього можна отримати випічку з «повітряної» консистенцією і рум’яною скоринкою, а також ароматне і соковите запечене м’ясо;
  • підтримують кілька температурних режимів пара: на максимальному можна приготувати велику рибу без попередньої розморозки, на мінімальному — спекти ніжний пудинг; мають широкий діапазон температур конвекції для запікання, смаження і гасіння самих різних продуктів — від овочів до м’яса;
  • підтримують функцію ферментації (30-40 ° С) для приготування йогуртів та виробів з тіста; дозволяють стерилізувати посуд за рахунок обробки парою високої температури; мають кілька попередньо автоматичних рецептів — з такою «розумною» грубкою не обов’язково володіти кулінарним талантом, щоб готувати смачні страви;
  • обладнані системами інтелектуальної самоочищення, що полегшують догляд.

Термін служби і гарантія

Сама по собі конвекційна піч — досить довговічний прилад: при правильній експлуатації вона може справно пропрацювати не менше десяти років . А ось термін гарантійного обслуговування буває різним. Тому краще всього купувати техніку в офіційному магазині: ніхто не дасть більш тривалу гарантію, ніж сам виробник.

x

Check Also

П’ять правил при виборі ланцюгової електропили

Один з основних інструментів, який повинен бути під рукою у будь-якого власника приватного будинку — ...

Як вибрати шліфувальну машинку

Кутова шліфувальна машинка незамінна під час будівельних робіт в майстерні або ремонту своїми руками в ...

Як вибрати електрорубанок

Красиві двері або вікна з дерева завжди викликають інтерес. А якщо ремонт виконаний своїми руками, ...

Як вибрати штроборіз

Ремонт своїми руками — справа відповідальна і копітка, але приносить масу задоволення: все зроблено на ...

Як вибрати циркулярну пилку

Циркулярна пила по дереву — один з інструментів, практично необхідних в домашній майстерні, при ремонті ...