Головна » Інструмент та побутова техніка » Соковижималка для будинку. Як вибрати «принцесу» кухні?

Соковижималка для будинку. Як вибрати «принцесу» кухні?

Правильне харчування, як відомо, — запорука міцного здоров’я. Збільшити кількість вітамінів, макро- і мікроелементів в раціоні можна, взявши за звичку пити свіжовичавлені соки. Причому приготувати корисний фреш простіше простого — в цьому допоможе соковижималка. Асортимент таких приладів дуже різноманітний, і в нашій статті ми розповімо про їх видах і про те, як правильно вибрати соковижималку.


Види соковижималок: класика та інновації

Звичайно, призначення у соковижималок різних видів одне, але принцип їх роботи може значно відрізнятися. Від цього залежить, скільки зусиль доведеться докласти людині і як багато часу знадобиться, щоб приготувати вітамінний напій. Розглянемо, які бувають соковижималки.

Механічні. Щоб приготувати сік за допомогою такого приладу, доведеться потрудитися. «Управління» механічної соковижималкою відбувається за рахунок обертання ручки (такий же принцип, як у класичній м’ясорубки) або тиску важелем на прес. Головною перевагою механічних соковижималок є відсутність споживання електроенергії. До того ж, завдяки простоті пристрою, даний вид відрізняється високою надійністю і довгим терміном служби.

На жаль, але великої різноманітності соків отримати не вдасться, так як такий пристрій не підходить для роботи з твердими фруктами чи овочами. Точніше, пресова соковижималка може впоратися з цією роботою, але процес приготування буде нелегким і довгим, до того ж спочатку інгредієнти для фрешу доведеться розрізати на кілька частин.

Електричні. За типом внутрішнього устрою електричні соковижималки діляться на два види.

  1. Відцентрові. Принцип роботи таких соковижималок заснований на обертанні центрифуги, кількість оборотів якої може досягати 20 000 в хвилину. Центрифуга, виконана у вигляді сита, розкручує спеціальну терку, на яку потрапляють продукти після завантаження. У процесі такого обертання відбувається сепарація соку і відділення макухи: крізь численні отвори сітки сік стікає в спеціальну ємність, а макуха відводиться в інший контейнер. Центрифуга буває циліндричного і конічного типу. У першому випадку можна отримати до 95% соку, тоді як конічна здатна дати тільки 70%.
    Відцентрові соковижималки відрізняються високою швидкістю приготування і здатні переробити велику кількість продукту, перш ніж їм буде потрібно відпочинок. В середньому безперервна робота можлива протягом 30 хвилин. Попереднього подрібнення плодів не потрібно, так як отвір дли прийому в відцентрових приладах досить широкий. Присутні й свої мінуси. Так, конструкція таких пристроїв погано справляється із занадто твердими або волокнистими продуктами. За підсумком можливо погане вижимання соку і надмірне забруднення макухою сітки центрифуги, чистка якої може доставити незручність. У процесі швидкого обертання рідина насичується великою кількістю кисню, що призводить до моментального окислення, тому соки, отримані від відцентрових соковижималок, найкраще вжити відразу, щоб не загубився смак і якість продукту.

Відцентрові соковижималки відносяться до приладів високого енергоспоживання, що може не найкращим чином позначитися на рахунках за електрику. До того ж потужні прилади, як правило, виробляють багато шуму.

2.Шнекові. В таких приладах віджимання соку відбувається за рахунок роботи гвинтового механізму (шнека). Цей процес трохи схожий з роботою м’ясорубки. В ході обертання шнек спочатку тисне, а потім перетирає продукт в дрібну сітку. Соки, одержувані в такий спосіб, містять велику кількість м’якоті — що можна назвати перевагою, адже вона багата корисною клітковиною. Шнекові соковижималки діляться за видами розташування головного механізму на горизонтальні і вертикальні.

Вертикальні моделі здатні самостійно «захоплювати» продукт для подрібнення, тоді як горизонтальні потребують додаткового механічному проштовхуванні. Шнекові соковижималки «всеїдні»: вони здатні перемелювати не тільки тверді овочі і фрукти, але також горіхи, злаки, заморожені ягоди. Завдяки такій особливості з їх допомогою можна готувати горіхову пасту, смузі і сорбети.
Швидкість шнекових соковижималок трохи нижче в порівнянні з відцентровими. Але при повільному обертанні рідина не насичується великою кількістю кисню і не нагрівається, що дозволяє зберегти корисні елементи овочів і фруктів.

Чи потрібна соковижималка?

Кожен, хто стежить за своїм здоров’ям, розуміє важливість збалансованого раціону і намагається вживати натуральну їжу. На жаль, багато покупні продукти не відрізняються високою якістю: для більш довгого терміну придатності активно використовуються різні, м’яко кажучи, малокорисні добавки. Пакетовані соки не є винятком: консерванти, велика кількість цукру і стабілізатори в складі явно не вселяють довіри.

Чи можна виділити певну «цільову аудиторію»? Зробити це складно: покупка соковижималки актуальна і для прихильників ЗСЖ, і для молодих батьків, і для тих, кому важливо дотримуватися дієти. Та й будь-який любитель готувати оцінить такий прилад. Адже соковижималка не тільки дає можливість почати день зі склянки свіжого вітамінного напою — деякі сучасні моделі мають в своєму арсеналі насадки для приготування домашніх сорбетів і смузі. Соковижималки шнекового типу здатні навіть на приготування горіхової пасти та макаронних виробів.

Як вибрати соковижималку: від потужності до краси

Правильна соковижималка повинна володіти рядом характеристик, необхідних для зручної і тривалої експлуатації. Нижче ми порівняємо за різними критеріями два лідируючих на ринку види соковижималок: відцентрову і шнекову.

Потужність. Від даної характеристики будуть залежати показники споживання електроенергії та рівень виробленого шуму. Більш потужними і, як наслідок, більш енерговитратними є відцентрові соковижималки — їх потужність досягає 1500 Вт, тоді як у шнекових цей показник варіюється від 150 до 1000 Вт.

Продуктивність. Вибір відцентрової соковижималки актуальніше для великих сімей: такий прилад дозволить приготувати більшу кількість соку за один робочий період (від 30 хвилин до години).

Функціонал. Якщо метою покупки є пристрій з великим набором функцій, то однозначно варто зробити вибір на користь шнековой соковижималки. Вона прекрасно впорається як з м’якими плодами, так і з твердими волокнистими продуктами. Як говорилося раніше, шнекова соковижималка не обмежується соками, в її функціонал входить приготування сорбетів, смузі, пюре.

На замітку
Деякі моделі шнекових соковижималок оснащені функцією зворотного реверсу — коли гвинтовий механізм через певний час починає обертатися в іншу сторону. Така технологія забезпечує довший термін служби приладу.
Швидкість роботи. Швидкість роботи соковижималки безпосередньо залежить від кількості оборотів обертового елемента, тому відцентрові моделі швидше шнекових. Даний показник важливий, якщо необхідно регулярно переробляти великий обсяг продуктів, але для домашнього використання кілька додаткових хвилин очікування не доставлять значних незручностей.

Матеріал виконання. Корпус для сучасної соковижималки може бути виготовлений із пластику, алюмінію або нержавіючої сталі. Пластикові моделі, як правило, недорогі, мають невелику вагу, але менш міцні, до того ж іноді внутрішні деталі фарбуються в колір перероблених продуктів.

Алюмінієві соковижималки трохи дорожче, але більш надійні. Матеріал не схильний до корозії завдяки анодованим покриттям. Але самими довговічними вважаються моделі з нержавіючої сталі. Металевий корпус забезпечує відмінний захист для внутрішніх деталей, виглядає дорого і не вимагає педантичного догляду.

Габарити і дизайн. До найбільш компактних моделей можна віднести шнекові соковижималки вертикального типу. У той час як пристрої горизонтального виду досить габаритні. Відцентрові зустрічаються різних розмірів, в основному все залежить від потужності приладу. Що стосується дизайну, найчастіше можна зустріти лаконічні білі, чорні і сірі варіанти, але серед електроприладів з пластиковим корпусом можна знайти і яскраві кольорові.

Рівень шуму. Швидкість роботи і частота обертань центрифуги у відцентрових соковижималок вище, і, як наслідок, вони виробляють більше шуму, ніж шнекові. Для сімей з маленькими дітьми швидше підходить другий варіант.

Бренд. Соковижималка — це прилад, який взаємодіє з їжею, тому необхідно бути впевненим у якості матеріалів виготовлення. Великі фірми з багаторічним досвідом на ринку ретельно тестують свої прилади, можуть запропонувати великий асортимент товарів, в тому числі новинки побутової техніки, які будуть цікаві просунутим користувачам.

Вартість. Розкид цін на соковижималки значний . Вартість залежить від усіх перерахованих вище характеристик, але головним чином від продуктивності, якості матеріалів і набору функцій.

Вибір соковижималки вимагає виключно індивідуального підходу. Перед покупкою варто визначитися, які продукти і в яких обсягах будуть використовуватися, чи повинна в соку присутні м’якоть і чи важлива швидкість приготування. Яка соковижималка краще для будинку? Та, що принесе максимум користі і зручності, з ідеальним співвідношенням між ціною і якістю.

x

Check Also

П’ять правил при виборі ланцюгової електропили

Один з основних інструментів, який повинен бути під рукою у будь-якого власника приватного будинку — ...

Як вибрати шліфувальну машинку

Кутова шліфувальна машинка незамінна під час будівельних робіт в майстерні або ремонту своїми руками в ...

Як вибрати електрорубанок

Красиві двері або вікна з дерева завжди викликають інтерес. А якщо ремонт виконаний своїми руками, ...

Як вибрати штроборіз

Ремонт своїми руками — справа відповідальна і копітка, але приносить масу задоволення: все зроблено на ...

Як вибрати циркулярну пилку

Циркулярна пила по дереву — один з інструментів, практично необхідних в домашній майстерні, при ремонті ...